Puffogó Gombócok

                            Hely

A süniket lakáson belül nyugodt, huzat mentes 23-25 fok közötti helyen kell tartani! Nem ajánlatos hálószobában tartani mivel éjszaka, ha eszik vagy fut, felverhet minket akár legszebb álmunkból is. Süninknek min. 80x50 cm-es alapterületű helyre van szüksége, de ha csak ennél kisebb helyet tudunk biztosítani, akkor galériával, bővítsünk, de ennek is min. 60x40 cm-esnek kell lennie! A süniket lehet ketrecben, terráriumban és kifejezetten sünöknek készült "sünbútorban" tartani ezt akár magunk is elkészíthetjük. 

Ketrec:
Szerintem ebben a legkönnyebb a süniket tartani mivel könnyen tisztítható, könnyű, jól szellőzik viszont a szagok és a hangok könnyebben kijutnak.

Terrárium:
A terrárium nehéz, nehezebben szellőző ezért max. csak 40 cm magas lehet a párkánya, viszont ha forgácsot használunk alomnak, akkor előnyösebb.

Sünbútor:
A sünbútor nagyjából ugyanaz, mint a terrárium csak annyiban különbözik, hogy csak az eleje üveg. Arra ügyeljünk, hogy a faanyag mindig kezelve legyen, hogy ne ázzon át.

Szükséges felszerelések:

Etető-itatótál:
Ha csak etetésre használunk tálat, mert sünink önitatót használ, akkor megteszi egy műanyag is viszont az itatótál mindenképp legyen kerámia vagy valami nehéz tál.

Önitató:
Érdemes megkérdezni, amikor elhozzuk a sünit, hogy önitatóból vagy tálból iszik, ha tálból ivott, de nem ismeri az önitatót akkor érdemes megpróbálni mivel a tálat felboríthatják, vagy az alomanyag belekerülhet. Ebből két fajta van a golyós és a szelepes.

Ház, bújózsák:
Fontos, hogyha házat választunk, lehetőleg olyan legyen, amire nem tud felmászni sünink mivel leeshet és megsérülhet!

Mókus-futókerék:
A kerék elengedhetetlen mivel a sünik a tévhittel ellentétben gyors és nagy mozgásigényű állatok. Ennek min. 30 cm átmérőjűnek kell lennie. Valamint most nagyon népszerű lett a futókorong is mivel ebbe nem tud beakadni sünink lába.


Alom:
Alomnak használhatunk forgácsot, valamint ha szobatisztává neveljük süninket akkor egy pokróc vagy fürdőszoba szőnyeg mivel a sünik lába nagyon érzékeny. És ha wc-t használunk, akkor szerintem a legjobb alom bele a csomósodó macskaalom viszont ne kristályosat használjunk és a csomókat mindennap távolítsuk el.

Wc:
Ha süninket szobatisztaságra szeretnénk nevelni akkor szükségünk, lesz egy nyúl wc-re is.

Játékok:
A sünik imádják az alagutakat és a kis labdákat.